opladning af elbil

bliv klogere på opladning af din elbil

opladning

Har du styr på, hvordan man lader en elbil op korrekt? Da elbilen er blevet en hjørnesten indenfor mobilitetsbranchen, er det derfor også nødvendigt at forstå, hvordan man oplader en elbil korrekt – uanset om det er på en ladeboks hjemme i indkørslen eller ved en offentlig ladeløsning. Her får du et overblik over de vigtigste ting, du skal overveje som elbilist.

typer af elbil opladning

offentlig opladning af elbil

En offentlig opladning foretages via en af de mange ladestandere, du kan se i gadebilledet, der har samme funktion som en tankstation. De er ofte placeret ved indkøbscentre, parkeringspladser, motorveje og andre offentlige steder. Via apps er det muligt at se de eksakte lokationer samt priserne for brug. Denne løsning er især en fordel for elbilister, der ikke har mulighed for en ladeboks til hjemmet, eksempelvis hvis man bor i en etageejendom, ligesom man nemt kan oplade på farten. Løsningen kommer med og uden abonnement alt efter kørselsbehov, og betalingen foregår ofte via app hos udbyderen.

hjemmeopladning af elbil

For mange er hjemmeopladning en bekvem metode, da elbilen via en installeret ladeboks kan oplade hjemme i garagen. Selvom ladeeffekten som regel er 11 kWh og dermed i den lave ende, så er det en effektiv og sikker måde at oplade sin elbil derhjemme – f.eks. natten over, hvor strømmen også kan være billigere.

serviceaftale

Oftest er det muligt at oprette en serviceaftale hos en udbyder, eksempelvis Clever, som hermed står for service af den ladeboks, der installeres ved aftalens oprettelse. Du betaler selv for den strøm, som du oplader bilen med, ligesom du betaler for andre strømudgifter via elregningen. Derudover betaler du som regel en fast månedlig afgift for din serviceaftale. Denne løsning er ideel til elbilister, der bruger bilen dagligt og derfor har behov for en fuldt opladt bil hver dag.

hvordan fungerer elbil opladning?

Elbil opladning er simpel – både på en offentlig ladestander og med en ladeboks derhjemme. Det kræver blot, at du følger en række trin, og det er naturligvis vigtigt, at du følger dem korrekt for optimal opladning af elbilen.

Ved en offentlig opladning fremgår det på ladestanderen, hvad du skal foretage dig. Bemærk, at du som regel skal have dit eget ladekabel med for at bruge en offentlig ladestander. Når du oplader med en ladeboks derhjemme, så følger der en brugsanvisning med, der sikrer, at du oplader korrekt.

korrekt opladning af elbil

sluk bilen inden opladning
Sluk bilen inden opladningen påbegyndes. Det sikrer, at batteri og system er beskyttet optimalt.
forbind ladekabel til elbil
Forbind først ladekablet til din bil og sørg for, at det er låst fast til bilen.
forbind ladekabel til ladeboks
Forbind ladekablet til ladeboks eller -stander, så bilen er fuldt forbundet.
opladningen begynder
Opladningen begynder enten automatisk eller via en knap i din app eller på ladeboksen. Det vil fremgå tydeligt i appen eller på ladeboksen, når opladningen er begyndt.
hold øje med opladningen
Hold gerne øje med opladningen undervejs og fjern kablet fra bilen, når den er færdigopladt. Det er bedst for batteriet ikke at stå fuldt opladt for længe.
Det er vigtigt, at du kobler kablet fra bilen, inden du fjerner kablet fra ladeboksen eller ladestanderen.

hvordan finder jeg en oplader til elbil?

Det er nemt at finde en offentlig oplader til din elbil. Først og fremmest kan du oplade din Renault på alle slags ladere, hvilket gør udvalget enormt. Med bilens indbyggede Google system kan du desuden planlægge din rute og få forslag til, hvor du skal gøre stop undervejs for at oplade din elektriske Renault. Dermed har du altid overblik over de ladestandere, der er nærmest din lokation.

Med et samarbejde med Clever, som er Danmarks førende udbyder af ladestandere, har du altid strøm inden for rækkevidde. Med Danmarks største ladenetværk har du rig mulighed for at finde en ladestander, og du kan derudover tilvælge en Clever ladeboks, så du kan oplade din bil derhjemme. 

find den bedste ladeløsning til din elbil

Er du i tvivl om, hvilken ladeløsning der passer bedst til dig og dit behov? Det kan være svært at beslutte sig, men her er en række af overvejelser, du kan gøre dig for at afgøre, om du skal have en ladeboks med eller uden serviceaftale, et ladeabonnement eller blot gøre brug af de offentlige ladestandere.

  • Hvor mange kilometer kører du ca. om måneden?
  • I hvor høj grad oplader du din elbil på din hjemmeadresse sammenlignet med offentlige ladestandere?
  • Har du mulighed for at få installeret en ladeboks på din adresse?
  • Har du afgiftsrefusion derhjemme, som følge af eksempelvis solceller, elvarme eller varmepumpe?

hvor hurtigt oplader et elbilbatteri?

En elbil opladning varierer fra model til model og fra ladestander til ladestander. Først og fremmest afhænger det af den lader, som elbilen oplades fra, hvor meget bilen kan modtage, ligesom elbil batteriets størrelse og kapacitet også spiller en rolle.

Ved hjemmeopladning kan det tage længere tid at oplade, da det typisk indebærer brug af en standard 120V-stikkontakt eller en 240V-stikkontakt. Opladningshastigheden kan variere, men det kan tage flere timer, eller endda natten over, at lade en elbil helt op på denne måde. Med 11 kWh tager det som udgangspunkt en nat at oplade en elbil til 100 %.

På en offentlig ladestation kan ladeeffekten være højere og dermed går opladningen hurtigere. Disse ladestationer kan tilbyde 240V AC eller mere, hvilket kan reducere opladningstiden med flere timer, afhængigt af bilens batteristørrelse og opladningsteknologien.

Visse offentlige ladestandere oplader med en DC-lader med 22 kWh, hvilket Renault er kompatibel med. En DC-lader er et andet navn for en lynoplader, som dermed gør det muligt for din Renault at blive 100 % opladt på ca. 3,5 time. 

DC-opladerens fordel er, at den oplader direkte på bilens batteri via jævnstrøm og uden om bilens transformer. I stedet anvendes ladestanderens egen transformer, som er større og derved mere effektiv end bilens. Generelt kan disse ladestandere levere høje effektniveauer og muliggøre opladning af betydelige mængder energi på kortere tid afhængigt af bilens kompatibilitet og batteristørrelse.

Modsat DC-laderen findes også de klassiske AC-ladere, der via vekselstrøm oplader bilen langsommere, men billigere. Her er det bilens egen transformer, der omformer strømmen, når bilen oplades. Typisk leverer transformeren 11 kWh – også hvis ladestanderen kan levere 22 kWh. Som nævnt er Renaults elbiler dog kompatible med 22 kWh, hvilket optimerer opladningsprocessen og minimerer ventetiden.

Generelt er en god tommelfingerregel, at det tager 3 timer at oplade en elbil fra 0-80 % ved 22 kWh. Ved 11 kWh tager det 6 timer at oplade den fra 0-80 %. Forsøg dog altid at have batteriet opladt i intervallet 20-80 % - det er nemlig bedst for batteriet og dets levetid, selvom 100% kan virke bedre. Batteriets levetid forbedres også af, at elbilens batteri ikke er fuldt opladt for længe. Det er altså bedst at bruge elbilen kort efter den fulde opladning.

 

oplad elbilen når strømmen er billigst

Strømmen er oftest billigst om natten, og dermed er det tidspunktet at oplade elbilen, hvis du har en ladeboks derhjemme. Typisk er der mindre aktivitet, hvilket resulterer i lavere priser, da udbuddet af elektricitet er højere end efterspørgslen. Så minimerer du udgifterne på din elregning, mens du har en fuldt opladet elbil klar til næste morgen.

abonnement på elbil opladning

Hvis du vælger et abonnement som ladeløsning, vil prisen være nogenlunde fast hver måned. Abonnementet giver mulighed for både at lade ubegrænset via de offentlige ladestandere og hjemme via ladeboksen - hvis der kan opsættes en ladeboks på din adresse. Prisen vil være fast samt et eventuelt energitillæg: eksempelvis 799 kr. + energitillæg.

Derudover følger der omkostninger med, når du tegner abonnementet, ligesom du stadig skal betale for den strøm, som du lader med derhjemme. Du får dog refunderet strømmen, baseret på nogle faste takster fra udbyderen.

Denne løsning er ideel til dig, der har et stort kørselsbehov og er meget på farten, så du både kan oplade ude og hjemme.

offentlige ladestandere

Offentlige ladestandere finder du på gaden og i andre offentlige rum, som parkeringspladser, indkøbscentre og ved motorveje. Hvis du vælger at gøre brug af offentlige ladestandere uden abonnement, skal dit kørselsbehov være småt – ellers løber det hurtigt op og kan blive dyrt uden abonnement.

Prisen afhænger af udbyder, som oftest har en app, hvor betaling også foregår. Derfor kan det også blive nødvendigt at have flere apps, alt efter hvor mange forskellige ladestandere – og heraf udbydere – du gør brug af. Dan dig gerne et overblik over tilgængeligheden af ladestandere i områder, hvor du parkerer oftest.

Gør brug af denne ladeløsning, hvis du har et mindre kørselsbehov.

ladeboks med og uden serviceaftale

Du har altid mulighed for at oplade din elbil med en ladeboks i hjemmet, og det er især en fordel, hvis du kører lange distancer og bruger din elbil ofte. Tilgængeligheden er nem, og du slipper for kø til den offentlige ladestander. Økonomisk set kan det også være en fordel at have en ladeboks derhjemme sammenlignet med at være afhængig af de offentlige ladestandere, hvis du kører tilpas nok kilometer med din elbil. Du styrer selv, hvornår du vil oplade din elbil, så længe det ikke er akut. Ofte er strømmen billigere om natten, hvorfor du kan vælge at oplade din elbil i netop dét tidsrum.

Hvis du bruger din elbil dagligt, så er en ladeboks et fornuftigt valg.

opladning i hjemmet

En ladeboks fungerer som din private ladestander derhjemme. Den installeres af en autoriseret installatør, som kobler den op til din strømkilde. Ladeboksen er den enhed, du oplader din elbil fra. Her er fordelen især, at du kun betaler for den strøm, som du bruger, ligesom alt andet strøm du bruger i hjemmet. Du undgår altså ekstraregninger, foruden udgifter til vedligeholdelse. Derfor er det også vigtigt at vælge den rette løsning til dit behov.

Hvis du bor i hus med garage eller indkørsel, så er det lige til, når ladeboksen skal opsættes og installeres. Oftest kommer ladeboksen i en samlet pakke, så du får den installeret af udbyderen. Vær dog opmærksom på, at det kan tage tid fra bestilling til installation. Derudover bliver det nødvendigt for installatøren at hive strøm fra eltavlen til ladeboksen, og der skal oftest bores huller i husmuren for at gøre plads til et strømkabel. Derfor kan der også forekomme ekstraudgifter i forbindelse med eftermuring.

hvilken effekt passer til elbilens batteri?

Størstedelen af elbiler i dag oplader på tre faser med en effekt på 11 kWh, hvilket også er standarden i de fleste danske huse og derved også de ladebokse, der hjemmeinstalleres. Med en ladeboks derhjemme vil elbilen være fuldt opladt på en enkel nat, uanset batteriets størrelse. Mange offentlige ladestandere oplader desuden også med denne ladeeffekt, hvilket sikrer, at der er kompatible ladestandere tilgængelige offentligt.

En 22 kWh ladeeffekt er dobbelt så effektiv i ladehastigheden og er derfor en fordelagtig løsning, hvis kørselsbehovet er særlig stort og afstandene er lange. Til gengæld er den mindre tilgængelig offentligt, ligesom det kræver en særlig ordning at få en ladeboks med denne ladeeffekt installeret derhjemme. Det er ikke sikkert, at elinstallationerne derhjemme er kompatible med så høj en effekt, og derfor er det også klogt at forhøre sig hos en specialist inden da. Husk også, at elbilen skal være kompatibel med 22 kWh, inden du overvejer løsningen.

ladeboks til elbil – tilpasset dit behov

Når du køber en ladeboks, skal du også vælge en ladeløsning til dit behov. De tre almindelige ladeløsninger er enten med serviceaftale, uden serviceaftale eller med abonnement. Du kan naturligvis også bruge de offentlige ladestandere med engangsbetaling for hver gang, du oplader.

forskellige typer ladebokse til elbiler

ladeboks med abonnement

over 50.000 km pr. år.

Hvis du er særligt meget på farten og ved, at du kører over 50.000 km om året, så er abonnementsløsningen den rette løsning. Med en fast månedlig pris har du både en ladeboks derhjemme samt adgang til den valgte udbyders opstillede ladestandere rundt omkring i Danmark. Du er altså sikret en opladning i nærheden, uanset om du er hjemme eller på farten.

1. Betal en fast månedlig pris.
2. Til dig, der kører langt og kører meget.
3. Hav fri adgang til udbyderens ladestandere samt egen ladeboks derhjemme.

ladeboks med serviceaftale

mellem 5.000 og 50.000 km pr. år.

Med en serviceaftale forpligter udbyderen sig til vedligeholdelse og service i forbindelse med ladeboksen. Hvis der opstår problemer med ladeboksen, så er det udbyderen der skal ordne det. Der betales et månedligt beløb for servicen foruden det strømforbrug, som inkluderes i din samlede elregning for din husstand.

Denne aftale giver mulighed for en delvis refusion af den strøm, du bruger til opladning af din elbil. Bemærk, at du ikke kan modtage refusion, hvis du har afgiftsfritaget strøm som solceller, varmepumpe eller elvarme.

1. Udbyderen har ansvaret for din ladeboks og dens fulde funktionalitet.
2. Mulighed for refusion af elafgift
3. Betal en fast pris hver måned.

ladeboks uden serviceaftale

under 5.000 km pr. år.

En ladeboks uden en serviceaftale er ideelt, hvis du ikke har et stort kørselsbehov. Der er ingen mulighed for refusion, og derfor betaler man kun for den strøm, man bruger. Du undgår dermed at betale for abonnementsomkostninger foruden din strøm, så længe du holder det under 5.000 km om året. Har du samtidig afgiftsfritaget strøm, så er dette den rette løsning.

Du skal selv købe eller leje din ladeboks, som du også selv har ansvaret for at vedligeholde. Du skal være opmærksom på, at det skal være en autoriseret installatør, der installerer ladeboksen for dig.

1. Betal kun for den strøm, du bruger.
2. Til dig, der har et begrænset kørselsbehov.
3. Du har ansvaret for din ladeboks og dens fulde funktionalitet.

pris på ladebokse

Hvad koster en ladeboks? Der er flere svar på det spørgsmål, da det afhænger af dit valg af løsning, og om du køber eller leaser en bil i samme ombæring.

En ladeboks kan koste 10.000-15.000 kr., ligesom det kan koste 3.000-5.000 kr. at få den installeret. Hvis du blot ønsker at leje en ladeboks, kan du gøre det til en fast månedlig pris, der lægger på 300-400 kr.

Du får kvit og frit installeret en Clever ladeboks, når du privatleaser fra Renault – og så er du samtidig tilmeldt Clever One, så du både kan lade ude og hjemme.

Clever ladeboks

Hos Renault har vi et samarbejde med Clever, som med over 29.000 ladestandere er Danmarks førende udbyder af ladestandere. Deres fortsatte udbygning af hurtiglader-netværket betyder, at flere og flere danskere har nem adgang til en pålidelig opladning af deres elektriske Renault.

Med en Clever ladeboks er du sikker på at have et elbilbatteri i din Renault, der er fuldt opladt – helt gratis. Det koster nemlig 0 kr. at få ladeboksen installeret derhjemme, og så er du tilmeldt Clever One abonnementet, så du har adgang til hele netværket af ladestandere foruden din egen hjemmeladeboks.