Oplad sikkert derhjemme

BIL Sweden, Power Circle och MRF (Motorbranschens Riksförbund) i Sverige har produceret en informationsfilm om de forhold, man skal overveje, hvis man vil oplade sin elbil hjemme. Filmen indeholder grundig vejledning til dig, der ejer eller overvejer at anskaffe en opladelig bil, fx hvad du skal tage i betragtning ved opladning hjemme, hvilke risici du skal undgå, og hvilke fordele der er ved at bruge en ladestation til opladning.

Hvad er godkendt rækkevidde?

Det er en måling af rækkevidde i overensstemmelse med den europæiske NEDC standard.NEDC (New European Driving Cycle) er den europæiske standard for måling af udslip og forbrug. Det er en metode til måling af forbrug baseret på prøvekørsler, der er identiske for alle typer biler, hvad enten de er brændstofdrevne, elektriske eller hybride. Det er derfor et objektivt kriterium for måling af ydeevne og forskelle herpå mellem modeller fra forskellige bilfabrikanter. Testen består af to dele. Bilen placeres på en slags testrullebane og føres gennem den samme cyklus i byområde (ECE-15 cyklus) tre gange, og dernæst én gang gennem en cyklus udenfor byområde. Gennemsnittet af disse fire cyklusser giver den teoretiske gennemsnitsrækkevidde.

Hvorfor afviger den faktiske rækkevidde så meget fra den godkendte rækkevidde?

Den faktiske rækkevidde er forskellig fra den godkendte rækkevidde på grund af de variabler, der er forbundet med den faktiske anvendelse af bilen: din kørestil, køreturens beskaffenhed, din hastighed og de klimatiske forhold. Det er derfor, vi taler om faktisk rækkevidde.

Hvordan kan jeg styre min rækkevidde?

Vi tilbyder Z.E. online services for at hjælpe dig med at styre din rækkevidde. Du kan også fjernstyre din rækkevidde med My Z.E.Connect: ligegyldigt hvor du er, kan du se din Renault Z.E.s opladningsniveau og rækkevidde, den igangværende opladningsproces eller din seneste opladningshistorik i realtid. Din kørestil har også en direkte indflydelse på din Renault Z.E.s rækkevidde.Her er et par enkle tips for at optimere den:

  • begræns din hastighed og dine accelerationer.
  • tillæg dig en mere afslappet og rolig kørestil.
  • kør så vidt muligt med en konstant hastighed: juster din hastighed ved at kontrollere din acceleration, også når du kører ned ad bakke.
  • tænk fremad.
  • brug regenerativ bremsning: når du har brug for at standse bilen, skal du først tage foden af speederen for at decelerere og dernæst standse bilen.

Hvordan kan jeg tjekke min rækkevidde?

Når du sidder bag rattet i en Renault Z.E., kan du tjekke dit aktuelle forbrug i realtid ved hjælp af brændstofbespareren. Instrumentbrættet viser den resterende rækkevidde på basis af batteriets opladningsniveau og dit gennemsnitlige forbrug.Du kan også tjekke dit opladningsniveau og resterende rækkevidde på afstand med en computer eller en smartphone takket være "My Z.E. Connect" servicen, som alle Renault ZOE modeller er udstyret med som standard.

Hvordan kan jeg forbedre min rækkevidde?

Du kan optimere din rækkevidde på forskellige måder.Den vigtigste faktor er din kørestil. Du skal virkelig tillægge dig en økokørsels-adfærd for at øge rækkevidden og få det bedste ud af regenerativ bremsning: tænk fremad, brug motorbremsning, kør fornuftigt... Følg de gode råd på din interaktive R-Link tablet. I slutningen af hver køretur gennemgår den køreturen og giver dig nyttige råd om økokørsel for at forbedre din rækkevidde.Og du kan slå over til ECO-køreprogrammet for at forbedre rækkevidden endnu mere. Effekten til aircondition eller varme og din bils dynamiske ydeevne reduceres for at give dig disse kostbare kilometer. Omkring 8 % til 10 % af rækkevidden.

Hvordan indvirker trafikpropper på rækkevidde?

Du hører og mærker ikke noget, når du starter din Z.E. Det samme gælder, når du sidder i en trafikprop. Den elektriske motor bruger kun energi, når du accelererer. Når du holder stille, bruger du kun energi til hjælpeudstyr såsom varme eller aircondition. I en trafikprop er du konstant ved at standse op, starte og decelerere, hvilket i virkeligheden er godt for elektriske motorer, som genvinder energi under deceleration og bremsning (sammenlignet med de fleste diesel- og benzinmotorer).

Hvordan fungerer batteriet?

I lighed med alle andre batterier holder dem i elbilerne Z.E. mindre godt på opladningen i koldt vejr end ved stuetemperatur. Renault ZOE har dog gennemgået en test ved ekstrem kulde i Kiruna, Sverige, ved -20 °C, og bilen fungerede fuldstændig normalt ved denne temperatur.Meget lave temperaturer kan til tider forlænge tiden for opladning, have indflydelse på rækkevidde på grund af lagring af energi eller øge forbruget i forbindelse med brug af varme.

Hvad sker der, hvis batteriet løber tør for strøm?

Dit batteris lejeaftale inkluderer en omfattende 24/7 havari-assistance, også selv om du løber tør for strøm. Hvis du løber tør for energi, vil der komme nogen og hjælpe dig og få dig hen til en ladestander efter eget valg inden for en radius på 80 km.

Opladning

Hvad sker der, hvis batteriet lades op hver dag, selv om det ikke er tomt?

De nye lithium-ion batterier i Renault Z.E. har ingen hukommelseseffekt. De kan derfor lades op, også delvist, til enhver tid uden at deres ydeevne bliver forringet for tidligt. Lithium-ion teknologien er den mest effektive på markedet i dag: batteriets høje energidensitet giver mulighed for at lagre flere Watt-timer pr. kg for at få en optimal rækkevidde. Der findes ingen begrænsninger for opladning med mulighed for at lade batteriet op, selv om det ikke er helt tomt.

Mister batteriet sin opladning, hvis bilen ikke bruges?

Batteriets daglige afladningsrate er for lav til at have nogen betydning. Det ville kræve flere ugers stilstand for at observere et signifikant tab af opladning.

Kan batteriet genbruges?

Forsøg ikke selv at tage batteriet ud for at undgå risici for elektriske stød, læsioner eller forbrændinger. Overlad dette job til en autoriseret Z.E. tekniker.

Hvordan oplader jeg mit batteri?

Renault har tegnet en partnerskabsaftale med det internationale firma UMICORE, som er førende inden for genvinding af lithium-ion batterier.Beskadigede batterier eller batterier, der ikke skal bruges mere, indsamles og sendes dernæst til et diagnosecenter, hvor de genbruges uden for automobilsektoren eller genvindes fuldstændig.Fuldstændig genvinding starter med en dekonstruktion af batterierne til underenheder helt ned til moduler (cellernes komponenter). Modulkomponenter genbruges eller genvindes i traditionelle kanaler. UMICORE bruger en pyrometallurgisk behandling af moduler og celler, efterfulgt af en hydrometallurgisk behandling for at genvinde metallet.

Tjek tilgængelighed hos din lokale forhandler, da udvalgte varianter kan være begrænset i antal og/eller salgsperiode.