Elbiler og rækkevidde

Hvor langt kan du køre i en elbil?

For nogle år siden rådede der en vis "rækkeviddeangst" blandt potentielle bilkøbere, der havde tvivl om elbilers rækkevidde. Teknologien har nu indhentet dette forbehold, infrastrukturen for opladningsmuligheder forbedres løbende, og elbiler har dermed bedre forudsætninger end nogensinde før. I dag er situationen således en anden. Her finder du alt, hvad du behøver at vide om elbiler og rækkevidde. Beregn din rækkevidde med vores kalkulator, få viden om de faktorer der påvirker din rækkevidde, og få tips til at forøge den.

 

Renault ZOE

Beregn din rækkevidde

Det er naturligvis ikke alle elbiler, der har samme rækkevidde. Forskellen ligger primært i batteri og motor: Hvor meget energi kan batteriet lagre, og hvor meget energi forbruger bilen? Energiforbruget påvirkes også af faktorer som vejr, vejunderlag og luftmodstand. Det har også betydning, om man har opvarmning eller aircondition tændt i bilen.

 

Omgivelsestemperaturen spiller også en rolle, idet lavere temperatur giver kortere rækkevidde. Dette skyldes bl.a. at dækkenes rullemodstand er højere, jo lavere vejtemperaturen er, samt at opvarmning af kabinen kræver en del energi. Generelt er det dog bilens hastighed, der påvirker rækkevidden i størst omfang. Jo højere hastighed, jo kortere rækkevidde. Nedenfor kan du finde eksempler på rækkevidden for Renault ZOE ud fra den anvendte batteritype samt andre faktorer som hastighed, udetemperatur og brug af aircondition/opvarmning.

Sådan maksimerer du din elbils rækkevidde

De nyeste elbiler på markedet adskiller sig markant fra de første generationer af elbiler. Renault ZOE har ca. 300 km rækkevidde i praksis og er dermed et ideelt eksempel på en moderne elbil. Med den rækkevidde kan du klare de fleste af dine årlige bilture, og derfor behøver du ikke at bekymre dig om at løbe tør for strøm. Elbilers rækkevidde sammenkobles ofte med kvaliteten og effektiviteten af bilens batteri. Der er dog adskillige andre faktorer, der i praksis påvirker rækkevidden. Ud over batterikapaciteten påvirkes rækkevidden bl.a. af din benyttelse af bilens funktioner (fx opvarmning og aircondition) og din kørestil. Her er nogle eksempler på faktorer, der påvirker rækkevidden, samt råd til at få din elbil til at køre så langt som muligt:

Rækkevidde og batteri – ny avanceret teknologi

Lorem ipsum dolor sit amet. consectetur adipiscing elit. Vivamus quis tellus eget lorem luctus semper sed eget ligula. Aliquam erat volutpat. Phasellus risus augue

I flere forskellige brancher sker der for tiden tiltag til udvikling af mere effektive elbilbatterier. På det private marked har adskillige elselskaber lanceret såkaldte husbatterier, der fx oplagrer solenergi. Inden for elektronikområdet forskes der også intensivt i nye batteriteknologier.

 

Den kendsgerning, at udviklingen sker på en bred front inden for forskellige forskningssektorer, får udviklingen til at gå hurtigt. Den mest avancerede batteriteknologi på det kommercielle marked er lithium-ion-batterier. 

Renault ZOE Elmotoren

Elmotoren i Renault ZOE

I foråret 2018 lancerede vi en helt ny elmotor på 110 hk. Renault ZOE var den første af vores elbiler, der blev udstyret med denne motor. Denne nye motor, R110, har samme dimensioner som forgængeren R90, men den har betydeligt højere ydelse. Motoren kan yderligere effektforøges med 16 hk, og har en acceleration fra 80 til 120 km/t på godt to sekunder.

Opladning af din elbil

Rækkevidde er naturligvis en betydende faktor, og når du har kørt en længere tur i din elbil, skal den naturligvis oplades – præcis på samme måde som din benzin- eller dieselbil skal tankes op. Heldigvis bliver det stadig mere almindeligt at finde ladestationer i Danmark. Der installeres løbende strømudtag på flere og flere tankstationer, rastepladser osv. rundt om i landet.

 

De skyder op som ukrudt på parkeringspladser, ved indkøbscentre, i parkeringskældre og på gaderne i større byer. Alle vegne i landet er der desuden talrige projekter, der søger at tilskynde udviklingen af infrastruktur for opladning af elbiler. I din Renault ZOE kan du via navigationssystemet R-LINK se alle ladestationer i nærheden af dig eller din endelige destination. R-LINK-systemet er integreret i din ZOEs midterkonsol og kan guide dig til nærmeste ladestation enkelt og bekvemt.

Find ladestandere til elbiler i Danmark på en let måde