image

Firehjulstrukne biler

Komfortabel og sikker. Uanset om du kommer til at køre på snedækkede bjergveje, mudrede skovveje eller smalle byveje. Renaults firehjulstrukne biler tilbyder ikke bare en øget køreglæde, de er også lettere at manøvrere på trange steder takket være 4WD. Oplev biler med firehjulstræk hos Renault.

  • Renault KADJAR firehjulstræk awd 4wd

Mere om firehjulstræk

Alt Image C29

Hvad er firehjulstræk?

Firehjulstræk er et system, der gør, at bilen trækker på alle fire hjul. Dette er til forskel fra konventionelle tohjulstrukne biler, som enten drives af forhjulene (forhjulstræk) eller baghjulene (baghjulstræk) Oprindeligt blev firehjulstræk først og fremmest brugt i forskellige typer arbejdskøretøjer, som havde brug for mere kraft, fordi de ofte blev brugt i mere vanskeligt terræn, hvor tohjulstræk ikke var nok.

 

I dagens firehjulsdrevne biler er der mere sofistikerede systemer, som automatisk aktiveres, når det er nødvendigt, mens føreren manuelt kan bestemme, hvornår firehjulstræk ønskes. 

 

Firehjulstrukne køretøjer er i dag oftest drevet med tohjulstræk ved normal kørsel og kan nemt indstilles til at have træk på alle fire hjul, hvis vejforholdene eller fremkommeligheden skulle ændre sig. 

Hvordan fungerer firehjulstræk?

Firehjulstræk fungerer på forskellige måder, afhængigt af hvilket system bilen er udstyret med . Nogle systemer er konstant aktive og fordeler altid motorkraften mellem alle fire hjul. Andre systemer aktiveres manuelt af føreren, og bilen kører indtil aktivering med tohjulstræk. Der er også systemer, som automatisk aktiverer firehjulstræk afhængigt af vejoverfladen.

 

 Firehjulstrukne køretøjer er udstyret med en kobling (viskøs kobling eller Haldexkobling), som har til formål at regulere fordelingen af trækkraft mellem for- og baghjul efter behov. Til personbiler, der anvendes til daglig brug, er det mest almindeligt at anvende systemer, som enten aktiveres af føreren eller aktiveres automatisk. Ved at køre bilen med tohjulstræk under normale vejforhold reduceres slitage, og det er mere effektivt set ud fra et brændstoføkonomisk perspektiv. 

Alt Image C29

Forskellige typer af firehjulstræk

Der er forskellige navne på firehjulstræk, og der er forskelle mellem de enkelte systemer. Nedenfor vil vi kort beskrive, hvad der adskiller 4x4, AWD og 4WD.

4x4

Firehjulstræk betyder, som navnet antyder, 4x4 , at motorkraften overføres til fire hjulaksler Ordet " 4x4" er dog en generel betegnelse for alle personbiler med firehjulstræk. Det første tal angiver bilens antal af hjul, mens det andet angiver, hvor mange hjul der trækkes af bilens motor. Således kaldes tohjulsdrevne biler for 4x2, da det kun er det forreste eller bageste hjulpar, der trækkes af bilens motor. 

AWD

"All Wheel Drive" (AWD) er et system med en gearkasse, der har mulighed for at drive for- og bagaksler separat. For eksempel kan systemet overføre trækkraft fra et hjul, der mangler vejgreb til et hjul, der har bedre vejgreb. 

4WD

Firehjulstræk (forkortet 4WD) er et system, der har en fordelingsaksel eller kobling mellem for- og bagaksel. Når bilen kører, betyder det, at for- og bagaksel er låst sammen, hvilket giver maksimal kraftoverførsel til den aksel, der har det bedste vejgreb. 

Fordele ved firehjulstræk

Alt Image C29

Firehjulstræk er fordelagtigt, fordi bilen kan drives frem af alle fire hjul. I krævende situationer, som ved snedækket eller mudret underlag, giver det en mere sikker kørsel, da motorens drejningsmoment fordeles effektivt mellem alle fire hjul i stedet for to. Med de avancerede systemer, der er til rådighed i dag, kan drejningsmomentet flyttes fra hjul, der mangler vejgreb, til hjul, der har bedre vejgreb. For eksempel for at undgå udskridning ved hjulspin – hvilket øger sikkerheden. 

 

En anden fordel er fordelingen af drejningsmomentet mellem for- og baghjul ved lavere hastigheder. Bilen vil være lettere at manøvrere, især på løse overflader (sne, sand eller mudder), og det reducerer risikoen for at sidde fast. Således er firehjulstrukne personbiler ikke kun gode at have i barsk terræn, de er også velegnede som sikre familiebiler. 

Sådan fungerer Renaults firehjulstræk

Renault awd technology

Firehjulstrækket i modellen KADJAR er et 4WD-system, som har forskellige indstillinger, der er tilpasset forskellige vejoverflader og forhold. Denne indstilling udføres let ved at dreje en knap og vælge den rigtige kørselsindstilling: 2WD, Auto eller Lock. 

Med 2WD-funktionen drives bilen med tohjulstræk på forhjulene. Det er velegnet til normale kørselsforhold med optimeret brændstoføkonomi. 

Auto-tilstand overføres drejningsmomentet til de to forhjul under normale forhold. Hvis vejgrebet går tabt, overføres op til 50 % af drejningsmomentet til bagakslen. For eksempel ved isslag skifter bilen automatisk til firehjulstræk, hvilket gør køreturen mere sikker for alle. 

Lock-tilstand fordeles drejningsmomentet ligeligt mellem for- og baghjul og opretholdes op til 40 km/t på løse overflader såsom sne, sand og mudder for at opnå det bedst mulige vejgreb. 

Renaultmodeller med firehjulstræk

KADJAR

Renault KADJAR er en sand gladiator på vejene. Den er effektiv, kraftfuld, praktisk og fuldt udstyret til at imødekomme alle krav. Svæv over motorvejen, skift til firehjulstræk for at klare vanskeligt terræn – alt sammen uden at gå på kompromis med komforten. Renault KADJAR er en SUV, som er klar til alt slags vejr og alle typer af veje. 

Udforsk Kadjar
Renault KADJAR

Spørgsmål og svar om firehjulstræk